jQuery Example All Read More »
Amerika'da İlticaSınırdan Gelenlerin İlticası

Sınırdan Gelenlerin İltica Başvurusu

Amerika’ya Meksika sınırından geçiş yapan, yani illegal giriş yapanlar ilticaya başvurabilir mi?

Evet, Amerika’ya Meksika sınırı üzerinden geçiş yapanlar iltica başvurusunda bulunabilir. Sınırdan vizesiz gelerek iltica başvurusu yapan kişilerin iltica süreçleri, vize ile Amerika’ya giriş yapıp iltica başvurusu yapanlardan farklı olarak, iltica mahkemelerinde görülür. Iltica mahkemelerinde göçmenlik hakimleri bu dosyalar üzerinde karar veren konumundadır. Sınırdan gelerek Amerika’ya giriş yapanlar için öncelikle sınır polisleri tarafından (ICE) bir takım kayıt işlemleri yapılır ve bu işlemler sonrasında bu kişiler, sınır polisinin takdir yetkisine bağlı olarak belirli bir süre kamplarda tutulduktan sonra serbest bırakılırlar. Sınır polisleri, bu kişilere bir A numarası vererek sisteme resmi olarak girişlerini yaparlar.

Bütün iltica işlemleri ve mahkeme süreci bu A numarası üzerinden takip edilir. A numarası, Amerikan vatandaşı olana dek sizi tanımlayan bir numara olarak kalacaktır.

İltica mahkememin görüleceği eyalet neye göre belirlenir?

Amerika’ya geçiş yaptıktan sonra sınır polisleri tarafından sizden istenen sponsor adresi, sizin mahkemenizin görüleceği yeri belirler. Mahkemeniz ilk olarak bu eyalette açılacaktır.

Eğer sponsor adresinden başka bir adrese taşınırsam, mahkeme yerimi değiştirebilir miyim?

Evet, sponsor adresinden başka bir adrese taşınabilirsiniz ancak yeni taşınacağınız adresi, dosyanızın bulunduğu göçmenlik mahkemesine avukatınız aracılığıyla yapılacak bir taleple değiştirmeniz gerekmektedir ayrıca sınır polisine de (ICE) yeni adresinizin bildirilmesi gerekmektedir. Eğer adres değişikliği bildiriminde bulunmazsanız, sınır polisinin verdiği randevuyu kaçırma ihtimalinde sınır polisi hakkınızda yakalama kararı çıkartabilir.

Sınır polisine (ICE) bir bildirimde bulunma yükümlülüğüm olup olmadığını nasıl kontrol edeceğim?

Sınır polisi, sizinle ilgili işlemleri yaparken size belirli bir tarihte ve zamanda, sponsorunuzun adresinin bulunduğu eyalette bir randevu verebilmektedir. Sizin adınıza düzenlenen kağıtlarda bu şekilde bir bildirim yükümlülüğü var ise avukatınız tarafından bu belgeler kontrol edildikten sonra size bilgi  verilecektir. Bu randevuya gitmezseniz, ICE polisi hakkınızda yakalama kararı çıkartabilir. Bu sebeple, elinizde bulunan evrakları saklamanız ve fotoğrafını çekerek telefonunuzda kaydetmeniz önemlidir.

İltica mahkememin açıldığını ve hangi tarihte olduğunu kontrol edebilir miyim?

Evet, iltica mahkemenizin açılıp açılmadığını ve açıldıysa hangi tarihte olduğunu kontrol edebilirsiniz. Size düzenlenen evraklarda bulunan 9 haneli A numarası ile bunu kontrol etmeniz mümkündür. Buraya tıkladıktan sonra A numaranız ile birlikte mahkemenizin açılıp açılmadığını ve iltica dosyanızın hangi aşamada olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Mahkememi A numaram ile kontrol ettim ama mahkemem çıkmadı, iltica edebilir miyim?

Eğer sistemde mahkemeniz açılmadıysa bu, mahkeme tarihinizin verilmediği anlamına gelmez. Sınır polisleri tarafından size verilen evraklarda mahkeme tarihinizi belirtilmiştir. Ancak fazla dosya yükünden ötürü, Ulusal Güvenlik Bakanlığı (DHS) ve Göçmenlik Mahkemeleri (EOIR) arasında yazışmalar bazen zaman alabilmektedir. Bu durumlarda iltica sürecinizin en sağlıklı şekilde başlaması için iltica avukatınızla görüşüp detaylı bilgi almanızda fayda vardır.

İltica başvuru sebebimi netleştiremedim, yine de ilticamı başlatabilir miyim?

Evet. İltica sebebinizin ayrıntılarını netleştirememiş olsanız da iltica başvuru nedeninizi genel olarak belirledikten sonra iltica başvurunuz yapılabilir. İlticanız ile ilgili ayrıntılı ifadeniz ve destekleyici bilgi ve belgeler göçmenlik mahkemesinden görülecek ana mahkemeden önce dosyanıza eklenmesinde bir sorun yoktur. Burada iltica avukatınızın yönlendirmesi ve dosyanızı ele alış biçimi çok önemlidir.

Genel olarak iltica sebepleri nelerdir, bunlar hakkında bilgi almak için buraya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

İltica mahkemem ne kadar sürecek?

Göçmenlik mahkemesinin yoğunluğuna ve bölgeye göre değişmekle birlikte, 2 ila 5 yıl arası sürebilmektedir. Bu süreçte 2 veya 3 ayrı duruşmaya çıkmanız gerekebilir. Bu duruşmalara katılımınız ve bir avukat ile temsil edilmeniz çok önemlidir.

Bu duruşmalardan herhangi birini, mazeretiniz olmadan kaçırmanız halinde göçmenlik hakimi tarafından deport kararı verilebilir.

İltica mahkemem görülürken ne tür duruşmalar olacak? Master Hearing Nedir? Individual Hearing Nedir?

İltica dosyanız göçmenlik mahkemesinde görülürken, tanışma duruşması (master hearing) olarak adlandırabileceğimiz ilk mahkeme esnasında; iltica başvurucusunun kimliğinin doğrulanması, bazı idari işlemlerin takibi ve gelecek mahkemelerin planlanması şeklinde geçmektedir. Duruma göre göçmenlik hakimi tekrar bir tanışma mahkemesi için tarih verebilir. Tanışma mahkemesi bir yargılama duruşması değildir ve iltica dosyanızın esasına ilişkin olarak bir değerlendirme yapılmaz. Buna ek olarak avukatınız tarafından ek taleplerin değerlendirilmesi için ayrı bir tanışma duruşması da verilebilir.

Tanışma mahkemesinden sonra göçmenlik hakimi karar duruşması (individual hearing) için bir tarih verir. Karar duruşması, sizin iltica başvurunuzun esasına ilişkin değerlendirmenin yapılacağı duruşmadır. Bu duruşma esnasında avukatınız ve savcı tarafından çapraz sorgulama usulü ile iltica başvurunuzun içeriğine ilişkin soruları yanıtlamanız gerekecektir. Bu süreç sonrasında göçmenlik hakimi iltica duruşmanız hakkında karar verecektir. Bu karar olumlu olur ise artık Green Card’a başvuru sürecinizi başlatabileceksiniz. Eğer olumsuz bir karar çıkar ise göçmenlik hakiminin verdiği bu karara ilişkin olarak göçmenlik itiraz kuruluna (board of immigration appeals) itiraz başvurusunda bulunabilirsiniz.

İltica mahkemem boyunca duruşmalara online olarak katılmam mümkün mü?

Tanışma mahkemesi olarak adlandırdığımız master hearing’lere, avukatınızın tarafından, göçmenlik mahkemesine yapılan taleple birlikte uzaktan bağlantı ile katılmanız, hakimin takdirine göre genellikle mümkündür. Ancak karar mahkemesine hakim şahsen hazır bulunmanızı isteyecektir. Duruşmaya online ya da şahsi olarak katılmak, hakimin dosya üzerinde kanaatini olumlu ya da olumsuz olarak etkilemeyecektir.

İltica mahkemem için verilen tarihi öne çekmem mümkün müdür?

Avukatınızın, iltica mahkemesine yapacağı bir talep ile birlikte, mahkeme tarihinizi öne çekmek mümkün olacaktır. Ancak burada göz önüne bulundurulmalıdır ki hakimin bu talep doğrultusunda vereceği karar burada belirleyici olacaktır. Eğer hakimin takvimi duruşmanızın öne alınması için uygunsa, duruşmanız bir öne tarihe çekilebilir.

Sınırdan ailemle birlikte geçtim ancak aile bireylerimin ve benim mahkeme tarihim farklı, bunu birleştirmek mümkün müdür?

Evet. Avukatınızın iltica mahkemesine yapacağı bir taleple birlikte yakın aile üyeleri için ayrı ayrı verilen mahkeme tarihlerini birleştirmek mümkündür. Aynı şekilde birlikte açılmış olan mahkemenin de aile bireyleri için ayrılmasını talep etmek mümkündür. Örneğin, Amerika’ya Meksika sınırından evli olarak giriş yapmış ancak ilerleyen süreçte boşanmış çiftler göçmenlik mahkemesine avukatlari araciligiyla yapilacak bir taleple birlikte mahkeme sureclerinin ayri yurutulmesini isteyebiliriler.

İltica mahkememe çevirmen götürmem gerekiyor mu?

Hayır. Duruşmanız süresince göçmenlik mahkemesi tarafından temin edilen bir çevirmen aracılığıyla ana dilinizde konuşarak mahkemeye katılabilirsiniz.

İltica mahkemem devam ederken avukatımı değiştirebilir miyim?

Evet, avukatınız ile avukat-müvekkil ilişkisini bitirmekte özgürsünüz. Iltica mahkemeniz devam ederken avukatinizi degistirebilirsiniz. Yeni avukatiniz, mahkeyeme yapacagi bir taleple birlikte sizi temsil ettigini bildirebilir.

İltica sürecimi başlatmadan direkt olarak çalışma iznine başvurabilir miyim?

Hayır, iltica sürecinizi başlatmadan çalışma iznine başvurmanız mümkün değildir. Çalışma izni ile ilgili süreç iltica başvurunuzu yaptıktan sonra başlamaktadır. İlticanızın göçmenlik mahkemesine verilmesinden sonra 150 günlük yasal bekleme süresi vardır. 150 günlük yasal bekleme süresi dolduktan sonra çalışma izniniz için başvuru yapılır.

Çalışma iznine başvuru için 150 günlük süre Amerika’ya girdikten sonra mı başlar?

Hayır, çalışma izni ile ilgili süre iltica başvurunuz yapıldıktan sonra başlamaktadır.

İltica sürecinizin hızlı bir şekilde başlatılması, çalışma iznine başvuru süresini etkileyecektir, çünkü bu süreç iltica başvurunuzun yapıldığı tarihten itibaren başlar.

150 günlük bekleme süresi tamamlandıktan sonra, çalışma izni için başvuru yapılabilir. Bu yüzden, iltica sürecinizi olabildiğince erken başlatmak, çalışma izninizin bir an önce gelmesi adına büyük önem taşır.

Çalışma iznine başvurmak ücretli midir?

Hayır. İltica başvurusundan sonra yaptığınız çalışma izni başvurusu için göçmenlik ofisi herhangi bir başvuru bedeli almamaktadır. İlk başvuru ücretsiz olarak yapılır.

Çalışma izni kaç yıllık süreyle verilir?

Çalışma izni, 27 Eylül 2023’ten sonra yapılan başvurular için yapılan son değişiklikle birlikte 5 yıl geçerli olacak şekilde verilmeye başlanmıştır.

SSN (Social Security Number) kartı için ayrı bir başvuru yapmalı mıyım?

ADB'de Sosyal Güvenlik

Çalışma izni başvurunuzla birlikte SSN (Social Security Number) kartınızı da talep edebilirsiniz. Çalışma izni kartınızın onaylanmasıyla birlikte SSN kartınız da basılıp gönderilecektir.

Çalışma izni başvurusu yaptıktan ne kadar süre sonra kartım gelir?

Çalışma izni başvurunuzdan sonra 2-4 hafta içerisinde çalışma izni kartınız basılıp gönderilecektir. Çalışma izni kartının sürecini takip etmek için göçmenlik ofisi tarafından verilen takip numarasını kullanarak buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.

Çalışma izni ile ilgili sürecimin başlayıp başlamadığını nasıl öğrenebilirim?

Çalışma izniniz ile ilgili süre, iltica başvurunuzun mahkemeye yapıldığı günden itibaren başlar. Başvurudan itibaren kaç gün geçtiğini kontrol etmek için 800-898-7180 numaralı telefon numarasını arayarak sorgulama yapabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Galeri Resim Link Yönlendirme